Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Zuid | Oud-Zuid

Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen. Dit plan wordt getoetst op haalbaarheid.

Vondeldorp Mini--buurt- bieb

Door: JAAP VAN KAMPEN
22 september 2021

Vondeldorp wil het komend jaar een buurt-bieb maken, Doel: mensen buurtbetrokken maken, verrommeling" tegengaan en lezen bevorderen.

Door de boekenkastjes wordt de buurt aantrekkelijker: de publieke ruimte gaat meer op een huiskamer lijken, waardoor mensen zich meer verantwoordelijk voelen voor de buurt. Ervaring leert  dat vandalisme en "verrommeling" tegenhoudt. (wie weet gaan mensen dan ook wat zorgvuldiger om met hun huisvuil).

Vondeldorp is een stadsdorp dat tot doel heeft buurtgenoten te verbinden, anonimiteit te doorbreken, nabuurschap te vergroten door hen te activeren. Zo zijn er bv. 7 leesgroepen, eetgroepen, wandel- en golfclubs, een afval-prikgroep die wekelijks de ronde doet. Vondeldorp is actief betrokken bij de inrichting van het Dufay-gebouw, alwaar naast een gezondheidscentrum ook een buurtkamer annex tuin komt.
Onze 500 leden dragen de buurt mee en deze Vondeldorp- Mini Buurt Bieb vormt daarbinnen een nieuw element.

Wie geven in het bijzonder aandacht aan kinderboeken. Het aanbieden van gratis kinderboeken is drempelverlagend en zet hopelijk meer kinderen aan het lezen en (groot-)ouders aan het voorlezen. 

Buurtbewoners timmeren en verven de kastjes. Ze worden op maat gemaakt. Tevoren nemen de toekomstige beheerders contact op met hun nabije buren, zodat het initiatief breed gedragen wordt. De feestelijke opening van een kastje is reden voor een feestje en brengt de buurt bijeen. (soms gesponsord door de kroeg om de hoek).
Het plan wordt helemaal in eigen beheer uitgevoerd.Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Frieda Manshande | 23 september 2021 14:48

Fijn initiatief!
In buurten waar al buitenboekenkast aanwezig is lijkt het heel verbindend te werken.

Reageren


Joes Meester | 23 september 2021 16:33

Praktisch en delen is altijd goed

Reageren


PAULA VELDT | 23 september 2021 16:55

Er kan nooit genoeg gelezen worden

Reageren


PAULA VELDT | 23 september 2021 16:56

Er kan nooit genoeg gelezen worden.

Reageren


Cathy Klinkhamer | 23 september 2021 18:54

Boeken zijn waardevol en worden vaak weggedaan. Ik betrap mezelf erop dat ik altijd kijk en iets vind als ik ergens een boekenkast tegenkom. Bevorderd lezen!

Reageren


B.A. Stevens | 24 september 2021 07:26

In ieders voordeel. Iedereen kan er plezier mee beleven.

Reageren


els kikke | 24 september 2021 10:00

Zoveel mogelijk kastjes activeren mensen om hun boeken er sneller heen te brengen. Hoe dichterbij huis des te sneller even een paar boeken erheen gebracht en een ander boek op te kop te tikken.

Reageren


Anita Witlox | 2 oktober 2021 10:48

Brengt weer mensen bij elkaar, kan nooit genoeg gebeuren! Nodigt uit tot praatjes, contacten, belangstelling enzovoort.

Reageren


Ruud v. Odenhoven | 2 oktober 2021 14:02

Als ik in andere buurten deze kasten zie wordt daar altijd levendig gebruik van gemaakt. Het is een duurzaam idee, al deze boeken gaan (vooralsnog) niet in de papierbak maar worden minstens nog een keer gelezen

Reageren


M.H. van Zuijlen-Donker | 2 oktober 2021 14:49

Makkelijker overtollige boeken in een buurtkastje dan ver weg naar de Kringloop of naar de papierbak. Doneer wel boeken die nog de moeite waard zijn om te herlezen. Zie vaak oude troep in die kastjes. Rie van Zuijlen.

Reageren
Marcelle Kreuze | 3 oktober 2021 19:39

Ja, ik zou ook iedereen willen oproepen geen verouderde of zwaar beschadigde boeken hier in te zetten.Virginie Heukensfeldt Jansen | 3 oktober 2021 13:11

Goed initiatief, Vondeldorpbestuur! Hoe meer wordt hergebruikt, hoe beter. En daarbij is het goed voor de sociale cohesie.

Reageren


frank liesdek | 23 september 2021 14:41

wij (merendeels)bewoners zijn er voor, maar vinden dat de boekenkast ergens anders moet komen ivm ruimte gebrek. bijv grens nr 3 en 5 groene deur.
1 persoon in pand is tegen ivm overlast fietsen restaurantfietsen, huis en grofvuil, vrachtwagens, beperkte ruimte ivm naar buitenstappen hoofduitgang nr 3. (hier sluit ik mij bij aan) trouwens komt het als een verrassing omdat wij dit gisteren hebben moeten vernemen van overbuurvrouw. (briefje vooraf in bus had beter geweest)

Reageren


Marcelle Kreuze | 3 oktober 2021 19:35

goed idee! leuk om samen boeken te delen, zo vlak in de buurt.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren