Bij een woonerf hoort een bepaalde manier van inrichting van de openbare ruimte. Om een buurt als woonerf in te richten moet de indeling van de openbare ruimte geheel op de schop. De gehele straat moet bijvoorbeeld dezelfde hoogte hebben, stoepen zijn bijvoorbeeld niet onderdeel van een woonerf. Om dit aan te passen geven de collega’s van Verkeer & Openbare ruimte aan dat er een gehele herinrichting nodig is. Dit is niet realistisch in het budget wat aangevraagd is en past niet in een buurtbudget. Een herinrichting zal een stuk hoger qua kosten zijn (denk aan personeelskosten, beheerskosten, materiaalkosten).
Een plek waar voetgangers en fietsers voorrang hebben, kinderen op straat kunnen spelen en toch bereikbaar voor bewoners
Mooi plan! Er zijn genoeg straten, waaronder de Lutma- en Diamantstraat waar behoorlijk geracet wordt en nog veel vrachtverkeer doorheen komt. Heel slecht voor de kleine huisjes én de veiligheid.
Weg met deze onzin! Er is al zoveel geld gespendeerd aan verkeerdrempels....... en dat werpt zijn vruchten genoeg af! De buurt is mooi staat in de monumentenlijst..
Het is prima zoals het nu is!! Voor dit plan stem ik tegen
Voor een buurt die 'prima is zoals het nu is', zijn er verrassend veel plannen om het te veranderen. Goed om te zien dat sommige straten recent verkeersdrempels hebben gekregen en dat dit vruchten afwerpt. Dat wens ik de hele buurt toe.
ze hebben pas drempels gelegd ,onnodig dit plan
In de Lutmastraat, Tolstraat en aan de Jozef Israëlskade liggen geen drempels. Bovendien is het effect van drempels beperkt, merk ik als ik daar met de kinderen fiets. Op de straat spelen en wandelen is bovendien met 30 km/u nog niet veilig. Het verschil is merkbaar tussen het deel van de buurt wat al woonerf is en het deel waar dat nog niet zo is.
Wil u op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuwe fase van start gaat? Laat dan uw gegevens achter.