Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Zuid | Diamantbuurt

Dit plan is beoordeeld als niet haalbaar

Stemmen

0
2
4
0
1
9

Status

Dit plan is beoordeeld als niet haalbaar. Lees hieronder waarom

Woonerf Diamantbuurt

Door: Gebruiker verwijderd
29 oktober 2021
Projectteam | 6 december 2021, 11:27

Bij een woonerf hoort een bepaalde manier van inrichting van de openbare ruimte. Om een buurt als woonerf in te richten moet de indeling van de openbare ruimte geheel op de schop. De gehele straat moet bijvoorbeeld dezelfde hoogte hebben, stoepen zijn bijvoorbeeld niet onderdeel van een woonerf. Om dit aan te passen geven de collega’s van Verkeer & Openbare ruimte aan dat er een gehele herinrichting nodig is. Dit is niet realistisch in het budget wat aangevraagd is en past niet in een buurtbudget. Een herinrichting zal een stuk hoger qua kosten zijn (denk aan personeelskosten, beheerskosten, materiaalkosten).

Een plek waar voetgangers en fietsers voorrang hebben, kinderen op straat kunnen spelen en toch bereikbaar voor bewoners

We zouden van de hele buurt een woonerf willen maken, een plek waar voetgangers en fietsers voorrang hebben en auto's te gast zijn (max 15 km/u) en kinderen gewoon op straat kunnen spelen.
Daartoe moeten in ieder geval borden geplaatst worden. De gemeente is al van plan om asfalt te vervangen door klinkers, wat hard rijden ook ontmoedigt. Het vrachtverkeer zou dan ook omgeleid kunnen worden, zodat ze de Diamantbuurt niet meer als sluiproute gebruiken tussen de Amsteldijk en de Van Woustraat. Bewoners en bezoekers houden toegang tot de buurt en er verdwijnen geen parkeerplaatsen in dit plan.
Borden alleen zijn niet genoeg, dus om hard rijden verder te ontmoedigen, denken we aan:
- Groene verkeersmannetjes (die reflecterende met zo'n vlag).
- Gezichtsbedrog door middel van straatschilderingen: denk aan 3d-zebrapad, of andere optische illusies (bijvoorbeeld zoals te zien op graffitinetwerk.nl/). 
- Optisch versmallen van een weg stimuleert minder hard rijden. Mogelijk kan daar bij het herbestraten rekening mee gehouden worden, bijvoorbeeld door een paar wegversmallingen in te bouwen. Dat extra stukje stoep kan vervolgens gebruikt worden voor leuke plantenbakken (bijvoorbeeld met hulp van het Natuur & Milieuteam Zuid).



Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Gebruiker verwijderd | 31 oktober 2021 09:48

Mooi plan! Er zijn genoeg straten, waaronder de Lutma- en Diamantstraat waar behoorlijk geracet wordt en nog veel vrachtverkeer doorheen komt. Heel slecht voor de kleine huisjes én de veiligheid.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Gebruiker verwijderd | 30 oktober 2021 09:44

Weg met deze onzin! Er is al zoveel geld gespendeerd aan verkeerdrempels....... en dat werpt zijn vruchten genoeg af! De buurt is mooi staat in de monumentenlijst..
Het is prima zoals het nu is!! Voor dit plan stem ik tegen

Reageren
Gebruiker verwijderd | 31 oktober 2021 20:01

Voor een buurt die 'prima is zoals het nu is', zijn er verrassend veel plannen om het te veranderen. Goed om te zien dat sommige straten recent verkeersdrempels hebben gekregen en dat dit vruchten afwerpt. Dat wens ik de hele buurt toe.



Gebruiker verwijderd | 29 oktober 2021 22:58

ze hebben pas drempels gelegd ,onnodig dit plan

Reageren
Gebruiker verwijderd | 30 oktober 2021 06:46

In de Lutmastraat, Tolstraat en aan de Jozef Israëlskade liggen geen drempels. Bovendien is het effect van drempels beperkt, merk ik als ik daar met de kinderen fiets. Op de straat spelen en wandelen is bovendien met 30 km/u nog niet veilig. Het verschil is merkbaar tussen het deel van de buurt wat al woonerf is en het deel waar dat nog niet zo is.



Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren